czwartek, 1 października 2015

Rozgrzewający koktajl na jesienne przeziębienie


Dzień dobry po długiej przerwie! :) Na szczęście pojawił się pretekst motywujący do stworzenia nowego postu, a wraz z nim do, mam nadzieję, rozpoczęcia kolejnego sezonu w kurzej kuchni. 
A mianowicie organizm nie dał sobie rady
z kapryśną jesienną aurą i trzeba było wyczarować magiczną miksturę stawiającą na nogi. 
Stwierdzam więc, że tym postem uroczyście otwieram sezon jesienno - zimowy, podczas którego moja kuchnia
zapachnie grzybami, imbirem, cytrusami
i cynamonem. Będzie
dużo cytryn, jabłek, bananów,
mam nadzieję, że pojawi się też pigwa,
śliwki oraz obowiązkowo dynia.
Ze stoisk z warzywami garściami będę zbierać papryki, bakłażany i buraki - które posłużą również jako składnik deserów. Będzie kapusta, fasola i mnóstwo cebuli. Zadebiutuję także
w przyrządzaniu nalewek, 
a wśród nich przede wszystkim z mandarynek, orzechów włoskich i imbiru z miodem. Moje jesienno - zimowe specjały będą miały za zadanie przede wszystkim rozgrzewać, sycić
i wzmacniać odporność. 
Dzisiaj więc, by dobrze rozpocząć ten chłodny czas, przedstawiam bardzo prost koktajl z cytrusów iimbiru. Jest kwaśno - gorzki (ja nie dodaję nic, co by go miało posłodzić), ale dobrze będzie smakował również z dwoma łyżkami miodu, czy syropem
z pędów sosny. 

Składniki: (na 1 słoik, który widać na zdjęciu - porcja dobra dla jednej osoby, ale można też rozlać dla dwóch :)

1 duży grejpfrut czerwony
dwie cytryny
korzeń imbiru - odkrawamy kawałek, obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy drobno. 

Grejpfruta i cytryny obieramy ze skórek i wrzucamy do blendera razem ze startym imbirem. Miksujemy przez chwilę, przelewamy do szklanki i uodparniamy się! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz