piątek, 2 października 2015

Kluski śląskie z sosem grzybowym


No to jest - pierwsze w tym roku danie z serii jesiennych inspiracji - kluski śląskie z sosem grzybowym. Może nie jest to danie odkrywcze ani szczególnie skomplikowane do przygotowania, ale chyba o to chodzi, żeby było prosto, a smacznie. Kluski śląskie robiłam po raz pierwszy, ale wyszły bardzo dobrze. Sos grzybowy również niczego sobie, dlatego śmiało mogę podać przepis, według którego potrawę przyrządziłam :)



Składniki na 50 klusek śląskich:

1, 3 - 1,5 kg ziemniaków
9 łyżek mąki ziemniaczanej
sól
jajko

Sos grzybowy:

kilkanaście podgrzybków
trzy łyżki śmietany 18%
sól
pieprz

Ziemniaki gotujemy, a następnie odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy sos - dokładnie czyścimy grzyby i kroimy w cząstki - rozmiar wedle uznania :) Pokrojone podgrzybki wrzucamy na patelnię i dusimy w odrobinie wody, aż do wyparowania soków. Wtedy dodajemy sól i śmietanę i dalej trzymamy na małym ogniu.
Chłodne ziemniaki ubijamy tłuczkiem porządnie. tak przygotowaną masę wykładamy na stolnicę posypaną mąką ziemniaczaną, wbijamy do niej jajko i dodajemy 9 łyżek mąki ziemniaczanej. Ciasto wyrabiamy rękami - trwa to chwilę, a trakcie co jakiś czas trzeba ciasto podsypywać mąką, żeby nie przyklejało się do blatu. Kroimy ciasto na kilka części, formujemy rulony, które następnie kroimy w około 2, 3 centymetrowe kawałki. Z kawałków utaczamy kilki, w których palcem robimy dziurkę :)
Wstawiamy wodę i po jej zagotowaniu porcjami wrzucamy kluski. Gotujemy chwilkę, tylko do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Podajemy przybrane przygotowanym wcześniej sosem, świetnie smakują też z domowej roboty ogórkami małosolnymi :) Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz