niedziela, 14 czerwca 2015

Panna Cotta



Bardzo prosty, robiący wrażenie deser. Ostatnio dosyć modny. Dlatego i ja postanowiłam ulec tej modzie i przyrządzić na niedzielne popołudnie :)


Składniki na 5, 6 dosyć dużych porcji:

400 ml śmietanki 30%
500 ml mleka
4 - 4,5 łyżeczki żelatyny
laska wanilii
20 dag truskawek
4 łyżeczki cukru


Śmietankę i mleko wlewamy do rondelka, dodając cukier, ziarenka zeskrobane z laski wanilii i gotujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę intensywnie mieszając, aż się rozpuści. Studzimy odrobinę przed włożeniem do lodówki.

Truskawki miksujemy w blenderze.

Ostudzoną śmietankę wlewamy do małych naczyń - ja skorzystałam z kieliszków do wina. Wstawiamy do lodówki,aby deser stężał.

Podajemy z sosem z truskawek, w dowolnej formie - albo w kieliszku, albo na talerzyku. Aby deser wyleciał z naczynia, trzeba je przez chwilę potrzymać w ciepłej wodzie.

Smacznego :)