
Składniki na 5, 6 dosyć dużych porcji:
400 ml śmietanki 30%
500 ml mleka
4 - 4,5 łyżeczki żelatyny
laska wanilii
20 dag truskawek
4 łyżeczki cukru
Śmietankę i mleko wlewamy do rondelka, dodając cukier, ziarenka zeskrobane z laski wanilii i gotujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę intensywnie mieszając, aż się rozpuści. Studzimy odrobinę przed włożeniem do lodówki.
Truskawki miksujemy w blenderze.
Ostudzoną śmietankę wlewamy do małych naczyń - ja skorzystałam z kieliszków do wina. Wstawiamy do lodówki,aby deser stężał.
Podajemy z sosem z truskawek, w dowolnej formie - albo w kieliszku, albo na talerzyku. Aby deser wyleciał z naczynia, trzeba je przez chwilę potrzymać w ciepłej wodzie.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz