wtorek, 26 maja 2015

Naleśniki na różne sposoby


Ciasto bardzo proste do przygotowania. Można na słodko, można na słono. Lubi je każdy, a wersji ich podania jest niezliczona liczba. Ja chwalę się dzisiaj swoimi - z pysznym, malinowym dżemem i z farszem brokułowym.

Składniki:

Ciasto:

litr mleka
pół kilograma mąki pszennej
szklanka mąki razowej z pełnego przemiału
dwa jajka
łyżeczka soli

olej rzepakowy


Farsz brokułowy:

1 brokuł
3 duże pieczarki
2 duże cebule
pół małej słodkiej śmietany - 30 %
kilka listków świeżej bazylii
sól
pieprz

Mąkę, mleko i żółtka jajek mieszamy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Przyprawiamy solą. Naleśniki smażymy na oleju rzepakowym, który dodaje im ciekawego aromatu. 

Gotujemy brokuła i miksujemy go w blenderze dodając śmietankę, sól i pieprz. Cebule obieramy i dusimy na patelni. Pieczarki kroimy w kostkę i również dusimy. Wszystko to razem mieszamy z brokułem, przyprawiając bazylią i ewentualnie solą i pieprzem. 

Naleśniki podajemy z przygotowanym farszem, bądź, jak ktoś woli, na słodko, na przykład z dżemem :)