Ciasto bardzo proste do przygotowania. Można na słodko, można na słono. Lubi je każdy, a wersji ich podania jest niezliczona liczba. Ja chwalę się dzisiaj swoimi - z pysznym, malinowym dżemem i z farszem brokułowym.
Składniki:
Ciasto:
litr mleka
pół kilograma mąki pszennej
szklanka mąki razowej z pełnego przemiału
dwa jajka
łyżeczka soli
olej rzepakowy
Farsz brokułowy:
1 brokuł
3 duże pieczarki
2 duże cebule
pół małej słodkiej śmietany - 30 %
kilka listków świeżej bazylii
sól
pieprz
Mąkę, mleko i żółtka jajek mieszamy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Przyprawiamy solą. Naleśniki smażymy na oleju rzepakowym, który dodaje im ciekawego aromatu.
Gotujemy brokuła i miksujemy go w blenderze dodając śmietankę, sól i pieprz. Cebule obieramy i dusimy na patelni. Pieczarki kroimy w kostkę i również dusimy. Wszystko to razem mieszamy z brokułem, przyprawiając bazylią i ewentualnie solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz