Dzisiaj pokazuję, jak zrobić babeczki z owocami, podobne do mojej tarty budyniowej, jednak tym razem wszystko, łącznie z budyniem i galaretką, jest przyrządzone własnoręcznie, a nie z torebki, zapraszam:) Z tych składników wychodzi 20 małych babeczek. Potrzebne będzie 10 lub 20 blaszek - foremek do pieczenia babeczek. Jeśli nie mamy 20, to bez problemu można upiec ciasteczka na 2 razy:)


Składniki ciasta:
200 gramów mąki pszennej
100 gramów masła
1 jajko
dwie łyżki cukru pudru

półtorej łyżki mąki ziemniaczanej
półtorej łyżki mąki pszennej
pół litra mleka
dwie łyżki cukru trzcinowego
opakowanie cukru z wanilią ( o ile dobrze pamiętam, paczuszka miała około 20 gramów)
dwa żółtka

250 ml soku jednodniowego, najlepiej pomarańczowego - 1 mała butelka
2, 3 łyżeczki żelatyny

Dekoracja:
2 nektarynki
1, 2 kiwi
kilka kulek winogron
bądź każdy inny lubiany przez nas owoc:)
Najpierw z mąki, pokrojonego w kostkę masła, jajka i cukru pudru zagniatamy jednolite ciasto, które uformowane w kulę wkładamy potem do lodówki.
Przygotowujemy budyń, wsypując do garnka mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier z wanilią, cukier trzcinowy i żółtka. Z pół litra mleka odlewamy szklankę, którą dolewamy do składników, a resztę mleka gotujemy. Mikserem przez minutę wszystko mieszamy, po czym wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Kiedy budyń zgęstnieje, odstawiamy z ognia aby wystygł.

Przygotowujemy galaretkę, gotując sok pomarańczowy, wsypujemy żelatynę, mieszamy energicznie, nie doprowadzając do wrzenia. Kiedy żelatyna się rozpuści, również odstawiamy garnek do ostudzenia.

Upieczone spody wyjmujemy z foremek i wypełniamy budyniem, wypada około 1 łyżeczka budyniu na babeczkę. Kroimy owoce w dowolne kształty i według uznania dekorujemy babeczki. Na koniec polewamy je galaretką, około 1 łyżka galaretki na babeczkę. Wcinamy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz