sobota, 11 marca 2017

Mielone z kalafiora


 Mielone z samych roślin? Czemu nie :) Głównym składnikiem moich mielonych dzisiaj jest kalafior - jedno z moich ulubionych warzyw. Tym razem nie gotowany, a... starty i upieczony. Mielone w smaku według mnie są przepyszne. Jeśli chodzi o konsystencję - trzymają się kupy, ale uważam, że mogłyby być bardziej "stabilne" :) Ale po kolei. Poniżej podaję składniki na dużą ilość - w sumie 36 mielonych:

1 główka kalafiora
2 duże cebule
5 ząbków czosnku
pół szklanki mąki (najlepiej ziemniaczanej)
200 gramów kaszy jaglanej (2 woreczki)
pół szklanki uprażonych ziaren słonecznika
pieprz ziołowy
sól


Kalafiora i cebulę ucieramy na dużych oczkach tarki, a ząbki na mniejszych. Kaszę gotujemy i dodajemy do garnka ze startymi warzywami. Dodajemy słonecznik i przyprawy - wedle uznania, ale polecam dużo pieprzu :) Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, na blaszce układamy uformowane mielone i pieczemy ok. 30 min. Jak to tradycyjne mielone, podałam z tartymi buraczkami :) SMACZNEGO!