Kolejny do kolekcji krem, tym razem wariacja kalafiora z porem :)
Składniki na spory garnek zupy:

1 kalafior
1 por
duży jogurt naturalny
sól
pieprz
koperek
grzanki - na dwie miseczki zupy, które konsumowane były od razu po ugotowaniu potrzebne mi były dwie kromki ciemnego pieczywa
Kalafiora gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. W trakcie gotowania kalafiora kroimy pora w plasterki i dusimy z oliwą, dodając pieprzu i soli. Kromki chleba kroimy w kostkę i podsmażamy przygotowując w ten sposób chrupkie grzanki.
Gdy wszystkie warzywa odrobinę przestygną, blendujemy je razem z jogurtem i oliwą. Powstały krem przelewamy do garnka, rozcieńczając go przegotowaną wodą - wedle uznania, ja dodałam 4 - 5 szklanek wody. Dodajemy sól i pieprz i gotujemy jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy koperek i przybieramy zupę grzankami. SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz