wtorek, 30 czerwca 2015

Zapiekanka z tartych ziemniaków z warzywami


Ziemniaki można jeść na milion sposobów. W lecie młode ziemniaki są przepyszne i warto korzystać z nich jak najwięcej :) Bez tłuszczów i ciężkich sosów są zdrowe, a jednocześnie sycące. Taką zapiekankę podałam z sosem czosnkowym własnej roboty.

Aby przygotować blachę takiej zapiekanki, którą naje się duuża rodzina - wielkość placka pieczonego na blaszce) , potrzebujemy:

  • półtora kilograma ziemniaków
  • 1 cukinia
  • 1 żółta papryka
  • 3 pomarańczowe małe słodkie papryczki
  • dwie marchewki
  • por
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki razowej
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • łyżka masła

Sos czosnkowy:

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz


Pora i cebulę kroimy, a następnie odsmażamy. Do nich dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię oraz papryki. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, również dodajemy do reszty składników i dusimy pod przykryciem. Dobrze jest to wszystko już na tym etapie posolić, popieprzyć i posypać oregano.

Ziemniaki myjemy, obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. odsączamy z wody i solimy, pieprzymy.
Całość wrzucamy do jakiegoś jednego, większego naczynia, dodajemy jajka, mąki koperek i przyprawy i dokładnie mieszamy rękami. Taką masę przekładamy do wysmarowanej masłem blaszki.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i wkładamy blaszkę. Pieczemy przez godzinę.
Sos przyrządzamy bardzo szybko, mieszając przeciśnięte ząbki czosnku z jogurtem, solą i pieprzem.

Smacznego :)