niedziela, 19 lipca 2015
Ziemniaki w mundurkach z białym serem
Potrzebujecie przepisu na szybki i smaczny obiad? Proszę bardzo - ziemniaki z białym serem - danie, które gościło na śląskich stołach. Ta potrawa to ciekawa odmiana w ziemniaczanej kuchni. Polecam popijać je kefirem, czy zsiadłym mlekiem. Do roboty, bo nie ma sensu tracić słonecznego dnia na długie siedzenie w kuchni! :)
Porcja dla dwóch, trzech osób:
1 kilogram młodych ziemniaków
300 gramów białego sera
dwie łyżki jogurtu naturalnego
duża cebula
sól
pieprz
Do ziemniaczków doradzam przygotować sałatę na słodko - kwaśno - potrzebujemy:
główkę sałaty
dwie łyżki jogurtu naturalnego
cytrynę
sól
cukier
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach. Cebulę kroimy w kostkę - połowę przysmażamy na patelni. Ser rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego cebulę - zeszkloną i tę surową, sól i pieprz.
Ziemniaki po ugotowaniu odcedzamy, przekrawamy na połówki i smarujemy serem.
Sałatę rwiemy i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt, kilka kropel soku ze świeżej cytryny, sól i cukier wedle uznania. Mieszamy.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz