Zasmakuje miłośnikom słodkości i wiosny :) Można zaserwować jako obiad, ale i na deser. W przepisie proporcje kaszy manny i mleka są trochę inne niż zwykle jest to podane na opakowaniach - celowo, żeby grysik wyszedł dosyć gęsty.
Składniki:
10 łyżek kaszy manny
2 szklanki mleka
2 łyżki miodu
kilka truskawek - ilość wedle uznania
łodyga rabarbaru
garść migdałów w płatkach
szklanka płatków owsianych
laska wanilii
Mleko gotujemy. Wsypujemy do niego kaszę intensywnie mieszając. Do środka zeskrobujemy ziarenka wanilii i dodajemy miód oraz część pokrojonych truskawek. Resztę truskawek oraz rabarbar kroimy w plasterki. Kaszę wykładamy do blaszki, lub naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy owoce, płatki owsiane oraz migdały. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni i pieczemy około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz