środa, 20 maja 2015

Zielona soczewica z selerem naciowym i surówka z czerwonej kapusty




To jest danie typu "gar na trzy dni". Soczewica jest bardzo sycącą rośliną strączkową i można ją podawać na wiele różnych sposobów. Ja proponuję kompozycję z orzeźwiającym selerem naciowym i garścią innych warzyw.





Z takiej ilości składników wyjdzie duży garnek potrawy, wystarczający spokojnie na około 6 porcji.

Składniki:

paczka zielonej soczewicy
pęczek selera naciowego
dwie duże marchewki
jedna pietruszka
jedna cukinia
trzy ząbki czosnku
łyżka masła
pół cytryny
sól
pieprz
kminek
użyłam też przyprawy do dań z fasoli



Surówka:

pół niezbyt dużej, czerwonej kapusty
jedna cytryna
posiekana zielona pietruszka (ilość wedle uznania)
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
cukier

Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie wodę odlewamy, wlewamy świeżą i gotujemy soczewicę 30 minut.


Seler kroimy na drobne kawałki i dusimy z wyciśniętym czosnkiem, na koniec skrapiając cytryną.

Następnie kroimy cukinię, również wrzucając ją na patelnię. Marchewkę i pietruszkę ucieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do całości. Wszystko razem dusimy jeszcze chwilę, doprawiając przyprawami.

Odcedzamy soczewicę i mieszamy ją z warzywami. Danie zasmakuje fanom soczewicy i wszelakich warzyw, które i w tym przypadku, można dowolnie ze sobą mieszać :)


Do tego można łatwo i szybko przyrządzić surówkę, ucierając kapustę na dużych oczkach tarki, dodając posiekaną pietruszkę, jogurt, sól, pieprz i skrapiając wszystko sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz