niedziela, 17 maja 2015
Pizza ze szparagami
Aby takową przyrządzić potrzebujemy:
pęczek szparagów
4 jajka
pół cukinii
Ciasto:
dwie i pół szklanki mąki
1/3 szklanki oliwy z oliwek - ja dodałam takiej z bazylią
pół szklanki mleka
sól
Sos:
4 łyżki jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Szparagi gotujemy w wodzie przez 10 minut. Jajka gotujemy na twardo. Cukinię kroimy na cienkie plasterki.
Przygotowujemy sos - czosnek wyciskamy do miseczki, dodajemy jogurt, sól i pieprz, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Składniki potrzebne do zrobienia ciasta zagniatamy i wałkujemy tak, aby powstał z niego cienki placek, który zmieści się na blaszce do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni i wkładamy do niego ciasto na 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, odwracamy na drugą stronę, smarujemy sosem i kładziemy na nim przekrojone na pół szparagi, plasterki jajka i cukinii. Można dodać odrobinę sera żółtego.
Wstawiamy pizzę na kolejne 10 - 15 minut do piekarnika.
Pizza jest gotowa, można ją podawać również z przygotowanym wcześniej sosem :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz