środa, 13 maja 2015

Wiosenne, lekkie sałatki



Sałatkę robi się wyjątkowo łatwo. Jest doskonałym posiłkiem, który syci, a jednocześnie jest pełen witamin.


Robiąc sałatkę, możemy dać się ponieść fantazji i dobierać i łączyć ze sobą składniki, które lubimy najbardziej. Ja prezentuję dzisiaj moje dwie ostatnie nowości.


Sałatka z roszponki:

opakowanie świeżej roszponki
garść suszonej żurawiny
garść pestek dyni
garść rodzynek
łodyga selera naciowego
kilka suszonych pomidorów
opakowanie mozarelli do posypania sałatki
oliwa z oliwek



Seler kroimy na drobne paseczki, pomidory w mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, a na koniec dodajemy odrobinę oliwy.

















Sałatka z lodowej sałaty i pomidorów:

To nieskomplikowana i nieodkrywcza sałatka, za to przepyszna i pachnąca wiosną :)

Składniki:

kilka liści sałaty lodowej
3 pomidory
kulka mozarelli
pęczek szczypiorku
kilka listków świeżej bazylii
sól
pieprz
oliwa z oliwek



Liście sałaty siekamy w paski, ser kroimy w kostkę, pomidory w cząstki. Szczypiorek i bazylię również siekamy. Łączymy se sobą wszystkie składniki i mieszamy.



Jak widać, przygotowanie jest naprawdę łatwe, a do takich zestawów można dokładać własne składniki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz