czwartek, 30 kwietnia 2015

Młode ziemniaki z duszoną botwinką i marchewką







Ta kompozycja to kolejny dowód na to, że ziemniaki można podawać w bardzo atrakcyjnej i zdrowej formie. Nie potrzeba masła, śmietany, ani mącznych sosów, żeby zamienić to popularne warzywo, we wręcz ekskluzywną potrawę :)






Składniki na obiad dla trzech osób:
pęczek botwinki
kilogram ziemniaków
dwie duże marchewki
mały jogurt naturalny
sól
pieprz
słodka papryka
szczypiorek


Ziemniaki obieramy i gotujemy. Botwinkę kroimy - bulwy w plasterki, natomiast łodygi i liście po prostu siekamy. Marchewkę obieramy  i kroimy w podłużne kawałki. Obydwie wrzucamy na patelnię i dusimy do miękkości - około 20 minut. Marchewka duszona z botwinką nabiera jeszcze bardziej intensywnego koloru.




Doprawiamy, dodajemy jogurt i mieszamy. Gotowe warzywa przekłądamy na talerz, ziemniaki polewając botwinkowym sosem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz