czwartek, 30 kwietnia 2015
Młode ziemniaki z duszoną botwinką i marchewką
Ta kompozycja to kolejny dowód na to, że ziemniaki można podawać w bardzo atrakcyjnej i zdrowej formie. Nie potrzeba masła, śmietany, ani mącznych sosów, żeby zamienić to popularne warzywo, we wręcz ekskluzywną potrawę :)
Składniki na obiad dla trzech osób:
pęczek botwinki
kilogram ziemniaków
dwie duże marchewki
mały jogurt naturalny
sól
pieprz
słodka papryka
szczypiorek
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Botwinkę kroimy - bulwy w plasterki, natomiast łodygi i liście po prostu siekamy. Marchewkę obieramy i kroimy w podłużne kawałki. Obydwie wrzucamy na patelnię i dusimy do miękkości - około 20 minut. Marchewka duszona z botwinką nabiera jeszcze bardziej intensywnego koloru.
Doprawiamy, dodajemy jogurt i mieszamy. Gotowe warzywa przekłądamy na talerz, ziemniaki polewając botwinkowym sosem :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz