wtorek, 23 czerwca 2015

Krem z zielonego groszku z chrupiącymi grzankami


Ta sycąca zupa przypadnie do gustu każdemu, kto jest miłośnikiem zielonego groszku. Jak zwykle - tanio i szybko, co wcale nie znaczy zdrowo i smacznie :)

Składniki - na 3 porcje:

450 gramów zielonego groszku - ja kupiłam mrożony, świeży jest cenowo nieosiągalny ;p
mały kubek jogurtu naturalnego
dwie marchewki
trzy ziemniaki
sól
pieprz
bułka
kilka gałązek koperku

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Marchew również obieramy i gotujemy razem z ziemniakami aż wszystko zmięknie. W tym czasie blendujemy groszek, dodając do niego jogurt. Dolewamy dwie szklanki wody i gotujemy. Ugotowane warzywa odcedzamy, marchew kroimy na mniejsze kawałki - kostki, paski, plasterki - wedle uznania i wrzucamy do garnka z groszkiem.
Kroimy koperek, który również ląduje w zupie. Doprawiamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę bułkę - w ten sposób przyrządzamy grzanki.
Zupę podajemy w miseczkach, przybierając grzankami, w ilości dowolnej :)