sobota, 4 kwietnia 2015

Makaron z zielonej soi z bazyliowym pesto




Makaron sojowy okazuje się być kolejną pyszną rzeczą, która urozmaici codzienne posiłki. Niewiele w nim tłuszczu i węglowodanów, za to mnóstwo białka, błonnika i żelaza. Z własnoręcznie przygotowanym, bazyliowym pesto komponuje się znakomicie, a do tego ugotowanie takiej potrawy trwa kilkanaście minut :)
Składniki: ( na dwie porcje)
200 gramów makaronu z zielonej soi
doniczka świeżej bazylii
pół szklanki oliwy z oliwek
duży ząbek czosnku
ćwierć cytryny
kilka oliwek
odrobina sera feta
sól
pieprz

Przygotowanie jest naprawdę bardzo łatwe. Do blendera wlewamy oliwę, wrzucamy listki bazylii, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Blendujemy przez chwilę. W tych składników wychodzi około pół szklanki pesto.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu - około 3- 5 minut.





Makaron przecedzamy i przekładamy na talerze. Dodajemy pesto, dokładnie wybierając je z blendera. Przybieramy danie oliwkami i pokruszonym serem. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz