piątek, 3 kwietnia 2015

Cytrusowa babka



Ze wszystkich babek najbardziej za serce chwytała mnie zawsze babka cytrynowa. Dlatego postanowiłam upiec słodko - kwaśną babkę z cytryną, ale i z grejpfrutem. Nie jest szczególnie dietetyczna, ale myślę, że nikomu nie zaszkodzi, jeśli nie będzie się jej nadużywać :) Co prawda nie wyszła mi tak jak chciałam - nowa foremka nie współpracowała ze mną, ale w smaku babka jest doskonała :)

Składniki:
4 jajka
kostka masła
szklanka mąki
dwie cytryny
ćwierć dużego grejpfruta
3/4 szklanki brązowego cukru
laska wanilii


Masło roztapiamy w garnku. Ubijamy żółtka z cukrem, aż do uzyskania jasnej, kremowej masy. Dodajemy roztopione masło, mąkę oraz zeskrobujemy ziarenka wanilii z połówki laski i wrzucamy do reszty składników. Wlewamy także wyciśnięty z jednej cytryny i grejpfruta sok oraz wrzucamy startą na średnich oczkach tarki skórkę z cytryny. Miksujemy prze kilka minut. 

Osobno ubijamy pozostałe białka jajek na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do przygotowanego ciasta, ciągle mieszając.
Ciasto przelewamy do foremki.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy babkę przez około 40, 50 minut.
Lukier przyrządza się bardzo łatwo. Żeby obficie polać nim babkę potrzbeujemy cytrynę oraz dwie szklanki cukru pudru. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do niego stopniowo cukier, wciąż mieszając. Babkę wyjmujemy z foremki i polewamy lukrem. Na dużych oczkach tarki ścieramy skórkę z cytryny i posypujemy nią gotową babkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz