niedziela, 5 kwietnia 2015

Pomidory zapiekane z farszem z kaszy kus - kus

Kolejne szybkie, łatwe w przygotowaniu i smaczne danie. Takie kombinacje świetnie urozmaicają codzienną dietę i pokazują, że warzywa mogą być podane nie tylko efektownie, ale i pysznie! :)


Składniki na 10 porcji:

10 pomidorów
pół szklanki kaszy kus - kus
dwa pęczki szpinaku
dwa ząbki czosnku
szklanka domowego przecieru pomidorowego
100 gramów sera żółtego w kostce (jak ktoś lubi więcej, może być więcej :)
sól
pieprz


Pomidory myjemy i ucinamy im "czapeczki" - górne części wraz z ogonkiem. Wycinamy z nich twarde części gniazd nasiennych ze środka. Na patelni dusimy liście szpinaku, dodając czosnek i przyprawy. Kaszę zalewamy wrzątkiem i dodajemy ją na patelnię, razem z przecierem pomidorowym. 

Chwilę dusimy wszystko razem. Gotowy farsz ładujemy w pomidory łyżeczką :) Ser żółty kroimy na 10 mniejszych kostek, którymi przybieramy pomidory. Zakłądamy czapeczki pomidorom, nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy na blaszce wysmarowanej masłem około 30 minut. To, że czapeczki pospadaja, jest normalne i po upieczeniu można je nałoży z powrotem :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz