Składniki na 10 porcji:
10 pomidorów
pół szklanki kaszy kus - kus
dwa pęczki szpinaku
dwa ząbki czosnku
szklanka domowego przecieru pomidorowego
100 gramów sera żółtego w kostce (jak ktoś lubi więcej, może być więcej :)
sól
pieprz
Pomidory myjemy i ucinamy im "czapeczki" - górne części wraz z ogonkiem. Wycinamy z nich twarde części gniazd nasiennych ze środka. Na patelni dusimy liście szpinaku, dodając czosnek i przyprawy. Kaszę zalewamy wrzątkiem i dodajemy ją na patelnię, razem z przecierem pomidorowym.
Chwilę dusimy wszystko razem. Gotowy farsz ładujemy w pomidory łyżeczką :) Ser żółty kroimy na 10 mniejszych kostek, którymi przybieramy pomidory. Zakłądamy czapeczki pomidorom, nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy na blaszce wysmarowanej masłem około 30 minut. To, że czapeczki pospadaja, jest normalne i po upieczeniu można je nałoży z powrotem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz