sobota, 28 marca 2015

Sałatka z rukoli, czerwonej soczewicy i kiełków z mozarellą




To bardzo sycąca sałatka, pełna witamin, a do tego wyjątkowo smaczna. Robiłam ją pierwszy raz i niestety nie udało mi się sfotografować efektu końcowego. Zapewne niedługo znowu ją będę przyrządać - wtedy nadrobię fotograficzne zaległości :)

Aby ją przyrządzić potrzebujemy: 

250 gramów czerwonej soczewicy
100 gramów liści rukoli
pudełeczko kiełków - ja kupiłam te większe, które praży się na patelni
100 gramow wiórków mozarelli
dwie duże cebule
pomidor
dwie garści słonecznika
garść siemienia lnianego

Do tego przygotowujemy sos, do którego przydadzą się:


dwie łyżki oliwy
dwa ząbki czosnku
bazylia
oregano
sól
pieprz



Soczewicę gotujemy, jednak uważając, żeby się nie rozgotowała. Odstawiamy do ostudzenia. Ziarna słonecznika i siemienia lnianego prażymy na suchej patelni. To samo robimy z kiełkami. Do miski wsypujemy rukolę, pokrojonego w kostkę pomidora oraz uprażone ziarna i kiełki. Dodajemy ser. Cebulę kroimy w drobną kostkę i również wsypujemy do reszty składników. Dodajemy zimną soczewicę.



Do osobnego naczynia wlewamy oliwę, dodając do niej wyciśnięty czosnek oraz przyprawy. Mieszamy i wlewamy go do sałatki.Wszystko razem delikatnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz