wtorek, 24 marca 2015

Aromatyczny krem pomidorowy


Kolejne danie doskonałe na wiosenny obiad, pełne aromatycznych ziół, a do tego zdrowe - duża ilość niemalże surowego czosnku i cebuli to świetny sposób na odporność podczas marcowych dni z kapryśną pogodą.


Aby przyrządzić dwie duże porcje potrzebujemy:

kilogram pomidorów
trzy średnie cebule
duża marchewka
duża pietruszka
natka pietruszki
trzy ząbki czosnku
łyżka kwaśnej śmietany
ser feta
sól
pieprz
bazylia
oregano
słodka papryka
oliwa


Pomidory kroimy na cząstki i zaczynamy podduszać w garnku z z dwiema szklankami wody. Na dużych oczkach tarki ścieramy marchewkę i pietruszkę i dosypujemy do pomidorów. Wszystko razem dusimy około 15 minut. Marchewka i pietruszka mają być delikatnie twarde. Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy cebule, wyciskamy czosnek i wrzucamy do garnka. Tak przygotowaną miksturę przelewamy do blendera i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ponownie wlewamy zupę do garnka, tym razem doprawiając dla smaku przyprawami. Zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę śmietany. Zupę przelewamy do miseczek, wrzucając do nich również pokrojony w kostkę ser - ja wrzuciłam około 10 kostek, ale oczywiście wszystko wedle uznania :) Przybieramy zieloną pietruszką i jemy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz