poniedziałek, 23 marca 2015

Panierowany ser camembert z zieloną fasolką szparagową





Danie, które zapewni przyjemne zakończenie pierwszego dnia tygodnia. Delikatnie podgotowana i podduszona fasolka świetnie komponuje się z panierowanym camembertem. Poniedziałek to dzień, w którym każdy powinien pozwolić sobie na odrobinę finezji :)



Składniki na dwie porcje:

paczka mrożonej, zielonej fasolki szparagowej (w sezonie fasolka oczywiście świeża, prosto ze straganu)
ząbek czosnku
łyżka masła

Dwa krążki sera camembert
jajko
bułka tarta
sól
pieprz

żuawina w słoiczku



Fasolkę podgotowujemy przez kilka minut w osolonej wodzie. W garnuszki roztapiamy masło z łyżką bułki tartej i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Następnie przekładamy fasolkę na patelnię i mieszamy z przygotowanym masłem.

"Rozbełtujemy" jajko, doprawiamy je solą i pieprzem. Obtaczamy ser w jajku, następnie w bułce tartej. Ja czynność powtórzyłam, żeby panierka była odrobinę grubsza. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a ser smażymy kilka minut tak, by nam się nie "rozlał".

Takie danie podałam z pomidorami, szklanką kefiru i żurawiną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz