Danie, które zapewni przyjemne zakończenie pierwszego dnia tygodnia. Delikatnie podgotowana i podduszona fasolka świetnie komponuje się z panierowanym camembertem. Poniedziałek to dzień, w którym każdy powinien pozwolić sobie na odrobinę finezji :)
Składniki na dwie porcje:
paczka mrożonej, zielonej fasolki szparagowej (w sezonie fasolka oczywiście świeża, prosto ze straganu)
ząbek czosnku
łyżka masła
Dwa krążki sera camembert
jajko
bułka tarta
sól
pieprz
żuawina w słoiczku
Fasolkę podgotowujemy przez kilka minut w osolonej wodzie. W garnuszki roztapiamy masło z łyżką bułki tartej i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Następnie przekładamy fasolkę na patelnię i mieszamy z przygotowanym masłem.
"Rozbełtujemy" jajko, doprawiamy je solą i pieprzem. Obtaczamy ser w jajku, następnie w bułce tartej. Ja czynność powtórzyłam, żeby panierka była odrobinę grubsza. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a ser smażymy kilka minut tak, by nam się nie "rozlał".
Takie danie podałam z pomidorami, szklanką kefiru i żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz