niedziela, 22 marca 2015

Makaron z pesto z surowego szpinaku z dodatkiem prażonego słonecznika i sera cheddar



To bardzo świeże i lekkie danie, które zadowoli każdego miłośnika szpinaku. Do przygotowania porcji pesto na 2 osoby potrzebujemy:


pęczek świeżego szpinaku
około pół szklanki oliwy
dwa ząbki czosnku
pół cytryny
100 gramów twardego sera cheddar
garść łuskanego słonecznika
sól
pieprz
250 gramów makaronu



Liście szpinaku myjemy i wrzucamy do blendera. dolewamy oliwę, wyciskamy sok z cytryny i czosnek. Na tarce ścieramy ser i większą część wrzucamy do reszty składników (resztą sera posypiemy gotowe danie). Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika i również wrzucamy do blendera. Dodajemy sól i pieprz. Wszystko razem blendujemy. Gotujemy makaron. Mieszamy go z przygotowanym pesto i posypujemy serem.
Możliwe, że z tej ilości składników, w zależności od tego ile dodamy do makaronu, zostanie nam odrobina sosu. Świetnie nadaje się on również na kanapki, czy grzanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz