niedziela, 18 stycznia 2015
Pomidorowa pasta słonecznikowa
Taka pasta to świetna alternatywa dla kupnych serków czy pasztetów. Jest smaczna, sycąca, a co najważniejsze - sami decydujemy, jakie składniki się w niej znajdą, co czyni ją zdrową i w miarę możliwości wolną od konserwantów i innej chemii.
Aby zrobić miseczkę pasty, która powinna wystarczyć na trzy śniadania dla dwóch osób, potrzebujemy:
- około szklanki łuskanego słonecznika (może być więcej)
- trzy łyżki oliwy z oliwek
- kilka suszonych pomidorów ze słoika
- przegotowana woda
- szczypiorek
Słonecznik moczymy przez noc w wodzie. Gotowe ziarna wsypujemy do blendera, dodajemy pomidory i oliwę i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
Pastę przekładamy do miseczki, dodajemy szczypiorek i jeśli pasta jest zbyt sucha, według uznania dodajemy odrobinę wody. Całość mieszamy.
Pasta jest gotowa do smarowania nią kanapek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz