niedziela, 18 stycznia 2015

Pomidorowa pasta słonecznikowa


Taka pasta to świetna alternatywa dla kupnych serków czy pasztetów. Jest smaczna, sycąca, a co najważniejsze - sami decydujemy, jakie składniki się w niej znajdą, co czyni ją zdrową i w miarę możliwości wolną od konserwantów i innej chemii.





Aby zrobić miseczkę pasty, która powinna wystarczyć na trzy śniadania dla dwóch osób, potrzebujemy:

- około szklanki łuskanego słonecznika (może być więcej)
- trzy łyżki oliwy z oliwek
- kilka suszonych pomidorów ze słoika
- przegotowana woda
- szczypiorek



Słonecznik moczymy przez noc w wodzie. Gotowe ziarna wsypujemy do blendera, dodajemy pomidory i oliwę i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.



Pastę przekładamy do miseczki, dodajemy szczypiorek i jeśli pasta jest zbyt sucha, według uznania dodajemy odrobinę wody. Całość mieszamy.



Pasta jest gotowa do smarowania nią kanapek. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz