Nic trudnego, a smaczne to i zdrowe:)
Składniki:
1, 2 żółte papryki
1, 2 czerwone papryki
1 duża, czerwona cebula
1 paczka mrożonej fasolki szparagowej (ok 250 gramów)
1 puszka zielonego groszku
pół średniego selera
2 duże marchewki
2 średnie pietruszki
duży ząbek czosnku, a nawet dwa
kasza jęczmienna
sól
pieprz
oliwa z oliwek
zielona pietruszka
oregano
bazylia
Na sam początek, by nie tracić czasu, dobrze jest ugotować kaszę. Ja przygotowałam dużo, bo około 400 gramów dla kilku osób i ewentualnie na zapas. Do garnka wlewamy 2 litry wody, po jej zawrzeniu wsypujemy kaszę i gotujemy około 15, 20 minut (na opakowaniach zwykle podany jest sposób gotowania).
Paprykę, cebulę i seler kroimy w kostkę, marchewkę natomiast i pietruszkę ucieramy na średnich oczkach tarki.
Wrzucamy to wszystko do głębokiej patelni lub woka. Dodajemy fasolkę i groszek oraz wlewamy odrobinę oliwy i wody. Wszystko razem dusimy pod przykryciem, aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie.
Następnie, do naszej potrawy wciskamy czosnek i przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano i posiekaną, zieloną pietruszką.
Tak przygotowane warzywa są gotowe do podania z kaszą. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz