poniedziałek, 19 stycznia 2015

Bezmięsne spaghetti


 Zamiast tradycyjnego spaghetti z mięsem mielonym, możemy się trochę pobawić i tak skomponować ze
sobą składniki, by i bez niego spaghetti smakowało dobrze. 

Przygotowuje się około 40 minut. 




Ja proponuję taki zestaw składników (powinno wystarczyć na 5 porcji):


- paczka makaronu 500 g (mi się udało kupić czerwony makaron z pszenicy durum z quinoa z pomidorami i bakłażanem)
- kilogram pomidorów
- trzy cebule
- cztery ząbki czosnku
- świeża bazylia
- sałatkowy ser feta
- tarty, twardy, słony ser do posypania
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- oregano suszone
- dodatkowo również bazylia suszona

 

Pomidory podduszamy w garnku, aż odrobinę zmiękną i odstawiamy je do ostudzenia (tylko odrobinę, żeby potem gorących nie wrzucać do blendera). W tym czasie gotujemy makaron. Na patelni przysmażamy cebulę. 





Pomidory miksujemy w blenderze, do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany sos przelewamy do garnka. Do niego dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, przysmażoną cebulę, czosnek i przyprawy wedle uznania i jeszcze chwilę gotujemy. 




Makaron nakładamy na talerze i dodajemy sos. Całość posypujemy startym serem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz