poniedziałek, 23 grudnia 2013

Pierniczki





Składniki:



200 gramów mąki żytniej
200 gramów mąki pełnoziarnistej
100 gramów maki pszennej
2 jajka
150 gramów masła
6 łyżek miodu
5 łyżeczek cukru trzcinowego
2 łyżeki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
lukier lub pisaki do ozdobienia



W garnku topimy masło, dodajemy cukier i miód. Odkładamy do ostudzenia. Na stolnicę wysypujemy mąki, dodajemy cynamon i przyprawę do piernika i mieszamy. Wlewamy roztopione masło z cukrem i miodem, jajka i wszystko razem rozrabiamy rękami.



Ciasto dzielimy na cześci i wałkujemy z niego placki grubości okolo pół centymetra. Wykrawamy ciasteczka foremkami.



Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i wkładamy do niego wyłożone na posmarowaną masłem blaszkę pierniczki. Pieczemy około 10 minut.



Upieczone pierniki posypujemy cynamonem i dekorujemy:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz