Ciasto marchewkowe to doskonały sposób na zaspokojenie chęci zjedzenia czegos słodkiego - lekkie, dietetyczne i smaczne:)Świetnie nadaje się na Wigilijny stół, jako odpowiednik piernika.
Składniki:
szklanka mąki żytniej
Szklanka otrębów żytnich
pół szklanki płatków żytnich
1/3 szklanki cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatałowej
łyżeczka mieszanki przypraw do piernika
łużeczka cukru wanilinowego
łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki suszonej zurawiny
3 duże drobno starte marchewki
1 duże drobno starte jabłko
4 jajka
2 łyżki miodu
Suche składniki wsypujemy do garnkai mieszamy ze sobą. W osobnym naczyniu mieszamy starte jabłko z jajkami i wlewamy do garnka. Dodajemy marchew i dokładnie wszystko mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto wylewamy na kwadratową blaszkę i pieczemy około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz