poniedziałek, 23 grudnia 2013

Bananowiec świąteczny





Skladniki:



półtorej szklanki mąki żytniej
półtorej szklanki otrębów
pół szklanki płatków żytnich
2 jajka
4 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżeczki oleju rzepakowego
2 łyżki serka homogenizowanego 0% tłuszczu
3 paski gorzkiej czekolady
4 duże banany
dwie łyżeczki sody
szczypta soli
100 gramów migdałów (pałeczki)
kilka orzechów laskowych
szklanka zmielonych orzechow laskowych
szklanka mleka



Dekoracja:

Dwie łyżeczki serka homogenizowanego
łyżeczka masła
łyżeczka cukru pudru
pisaki do dekoracji
dowolne ozdoby
odrobina wiórkow kokosowych i zmielonych orzechów laskowych



W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy olej, mleko i rozgniecione widelcem banany. Dodajemy serek. Następnie kolejno wsypujemy suche składniki - mąkę, otręby, płatki, cukier, posiekaną czekoladę, sodę, migdały, posiekane orzechy laskowe. Wsypujemy szklankę zmielonych orzechów laskowych. Wszystko razem mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masę wylewamy na kwadratową blaszkę, wołożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut. Odstawiamy do wystudzenia.




Przygotowujemy polewę. Miksujemy masło razem z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem. Na wystudzone ciasto wylewamy polewę i łyżeczką rozprowadzamy cienką warstwę.
Całość dekorujemy według uznania:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz