poniedziałek, 23 grudnia 2013

Pieczona szynka





Składniki:
1, 5 kilograma wieprzowej szynki kulki
2 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawy:

czosnek granulowany
czosnek staropolski
papryka ostra
chilli w płatkach
pieprz
pieprz ziołowy
sól
przyprawa do marynowania mięsa
dwie łyżki musztardy - krem z gorczycy z miodem
dwa liście laurowe
kilka goździków
kilka kulek ziela angielskiego
5 ząbków czosnku



Mięso myjemy i wycinamy przeszkadzające tluszczyki:) nacieramy oliwą, a następnie marynatą do mięs w proszku, papryką, zmielionymi w mlynku płatkami chilli, pieprzem, solą i czosnkiem. Mniej więcej po łyżeczce każdej z przypraw. Wtykamy gdzieniegdzie goździki i ziele angielskie. Wstawiamy zawiniętą w folię spożywczą szynkę do lodówki, na przynajmniej 24 godziny.



Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Szynkę nacieramy musztardą i związujemy mocno sznurkiem. Do rekawa do pieczenia wlewamy pól szklanki wody, wrzucamy ząbki czosnku oraz dwa liście laurowe. Pieczemy około 1, 5 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz