Składniki:
250 gram makaronu świderki
paczka świeżego szpinaku w liściach
dwa opakowania wędzonego łososia - około 180 gram
nieduża kostka niebieskiego sera brie
4 łyżki jogurtu greckiego
4 ząbki czosnku
bazylia
oregano
sól
pieprz ziołowy
Makaron gotujemy i przecedzamy. Szpinak dusimy na patelni w odrobinie wody, przez około 10 minut i dodajemy wyciśnięty czosnek i odrobinę soli.
Łososia przez kilka minut smażymy na osobnej patelni i wrzucamy po chwili do szpinaku. Wszystko razem smażymy, dodając pieprz, bazylię i oregano.
Na całość kładziemy plastry sera i czekamy aż się rozpuści, mieszamy wszystko.
Na koniec dodajemy jogurt naturalny i chwilkę jeszcze podgrzewamy.
Gotowy sos nakładamy na porcje makaronu, dla smaku możemy posypać wszystko szczypiorkiem, który bardzo dobrze komponuje się ze szpinakiem i łososiem:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz