środa, 2 października 2013

Makaron świderki ze szpinakiem, wędzonym łososiem i niebieskim serem brie


Bardzo prosty i tani przepis na nietuzinkowy obiad:)



Składniki: 

250 gram makaronu świderki
paczka świeżego szpinaku w liściach
dwa opakowania wędzonego łososia - około 180 gram
nieduża kostka niebieskiego sera brie
4 łyżki jogurtu greckiego
4 ząbki czosnku
bazylia
oregano
sól
pieprz ziołowy


Makaron gotujemy i przecedzamy. Szpinak dusimy na patelni w odrobinie wody, przez około 10 minut i dodajemy wyciśnięty czosnek i odrobinę soli.


Łososia przez kilka minut smażymy na osobnej patelni i wrzucamy po chwili do szpinaku. Wszystko razem smażymy, dodając pieprz, bazylię i oregano.
Na całość kładziemy plastry sera i czekamy aż się rozpuści, mieszamy wszystko.


Na koniec dodajemy jogurt naturalny i chwilkę jeszcze podgrzewamy.
Gotowy sos nakładamy na porcje makaronu, dla smaku możemy posypać wszystko szczypiorkiem, który bardzo dobrze komponuje się ze szpinakiem i łososiem:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz