środa, 2 października 2013

Tarta budyniowa z mnóstwem owoców, zalana brzoskwiniową galaretką - WIELKA BABECZKA

Bardzo smaczny, chociaż niekoniecznie odchudzony łakoć, za to przybrany ogromną ilością owoców. Wręcz rozpływający się w ustach:)





Składniki:

200 gram mąki tortowej
100 gram masła
1 jajko
cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
budyń waniliowy
3 duże nektarynki
białe i różowe winogrona
galaretka brzoskwiniowa



Mąkę przesiewamy przez sitko, na nią kładziemy pokrojone w kostkę masło, wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy. Całość rozrabiamy, najlepiej ręcznie. Ciasto ma być miękkie, ale suche, tak, żeby nie przyklejało się do stolnicy. Kiedy je już rozrobimy, wkładamy do woreczka, bądź owijamy przezroczystą folią i wkładamy do lodówki na około pół godziny.


 
W tym czasie gotujemy budyń, w osobnym garnku galaretkę, i obydwa odkładamy do ostudzenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, ciasto wyjmujemy, wykładamy i palcami formujemy na blaszce do pieczenia tarty. Blaszkę dobrze jest wysmarować cienko masłem.Wkładamy całość do piekarnika na 15 minut.



Kiedy ciasto trochę wystygnie, wylewamy na nie budyń i wygładzamy łyżką. Nektarynki przekrawamy na pół i kroimy połówki w cieniutkie plasterki, które układamy według uznania. To samo robimy z winogronami. Taką kompozycję zalewamy schłodzoną już galaretką i wstawiamy do lodówki. Takim sposobem tarta jest gotowa do zjadania:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz