poniedziałek, 7 października 2013

Kurczak z warzywami zawijany w pszenne placki



Dzisiaj podaję odchudzoną wersję czegoś podobnego do kebaba. Robię to już kolejny raz, i przyznam, że nadal placki wychodzą odrobinę za twarde, i najwygodniej je się zawinięte w folię aluminiową. Ja przygotowywałam duży zapas placków, podaję więc składniki na 8 - 9 placków.





Składniki ciasta:

4 szklanki mąki pszennej - ja przypadkiem wsypałam dodatkowo pół szklanki razowej:)
szklanka ciepłej, przegotowanej wody
łyżeczka soli
łyżeczka oleju
łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki farszu:

duży filet z kurczaka
ogórek
dwa pomidory
kilka liści sałaty pekińskiej
cebula
kukurydza z puszki
papryka słodka
czosnek
chilli

Składniki sosu:

jeden duży jogurt naturalny
4 duże ząbki czosnku
sól
pieprz ziołowy



Ja staram się przygotowywać wszystko tak, żeby nie tracić czasu, czyli w trakcie robienia jednej rzeczy, powoli robię następną:)
Zaczynamy od wysypania mąki na tortownicę, w środku górki robimy dołek i sypiemy do niego proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę, drugą ręką powoli mieszając. Zagniatamy ciasto aż to uzyskania jednolitej konsystencji i aby nie przyklejało się do rąk. Po jego rozrobieniu, smarujemy je odrobiną oleju, odkładamy na bok.



Filet z kurczaka myjemy, wykrawamy kostki i kroimy go w drobne kawałki. Wrzucamy na patelnię, lekko podsmażamy, po chwili dolewamy 1/4 szklanki wody i dusimy.
W tym czasie przygotowujemy sos. Do jogurtu wciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz i wkładamy do lodówki.
Kiedy woda z kurczaka odparuje, dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę, czosnek granulowany i szczyptę chilli. Chwilę jeszcze smażymy.
Ogórka, pomidory i cebulę kroimy w plasterki. odrywamy po kilka liści sałaty pekińskiej, wykrawamy z nich głąby, i drobno szatkujemy.



Wracamy do placków. ciasto formujemy w długi wałek, dzielimy na 8 części i kroimy porcje. każdy kawałek wałkujemy, aż do uzyskania cieniutkiego placka i wykrawamy nożem równe, duże kółka wielkości talerza, ale też takiej, żeby placek zmieścił się na patelni.
Kładziemy placek na rozgrzanej patelni i przez 40, 50 sekund pieczemy, po czym odwracamy i z drugiej strony pieczemy tyle samo.



Gotowe placki smarujemy naszym sosem czosnkowym, wrzucamy po kilka kawałków mięsa i kładziemy warzywa. Wierzch polewamy jeszcze odrobiną sosu. Zawijamy placki w folię aluminiową i wgrywamy się:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz