Dzisiaj podaję odchudzoną wersję czegoś podobnego do kebaba. Robię to już kolejny raz, i przyznam, że nadal placki wychodzą odrobinę za twarde, i najwygodniej je się zawinięte w folię aluminiową. Ja przygotowywałam duży zapas placków, podaję więc składniki na 8 - 9 placków.
Składniki ciasta:

4 szklanki mąki pszennej - ja przypadkiem wsypałam dodatkowo pół szklanki razowej:)
szklanka ciepłej, przegotowanej wody
łyżeczka soli
łyżeczka oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki farszu:
duży filet z kurczaka
ogórek
dwa pomidory
kilka liści sałaty pekińskiej
cebula

papryka słodka
czosnek
chilli
Składniki sosu:
jeden duży jogurt naturalny
4 duże ząbki czosnku
sól
pieprz ziołowy

Zaczynamy od wysypania mąki na tortownicę, w środku górki robimy dołek i sypiemy do niego proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę, drugą ręką powoli mieszając. Zagniatamy ciasto aż to uzyskania jednolitej konsystencji i aby nie przyklejało się do rąk. Po jego rozrobieniu, smarujemy je odrobiną oleju, odkładamy na bok.

W tym czasie przygotowujemy sos. Do jogurtu wciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz i wkładamy do lodówki.
Kiedy woda z kurczaka odparuje, dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę, czosnek granulowany i szczyptę chilli. Chwilę jeszcze smażymy.
Ogórka, pomidory i cebulę kroimy w plasterki. odrywamy po kilka liści sałaty pekińskiej, wykrawamy z nich głąby, i drobno szatkujemy.

Kładziemy placek na rozgrzanej patelni i przez 40, 50 sekund pieczemy, po czym odwracamy i z drugiej strony pieczemy tyle samo.

Gotowe placki smarujemy naszym sosem czosnkowym, wrzucamy po kilka kawałków mięsa i kładziemy warzywa. Wierzch polewamy jeszcze odrobiną sosu. Zawijamy placki w folię aluminiową i wgrywamy się:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz