poniedziałek, 7 października 2013

Bułeczki razowe na mleku z chudym twarogiem i otrębami żytnimi



Bardzo udany wypiek, polecam fanom ciemnego, ciężkiego, mokrego pieczywa:)





Składniki:

5 szklanek mąki razowej
szklanka otrębów żytnich
4 łyżki chudego twarogu
4 łyżki słonecznika
sezam
szklanka mleka
dwa jajka
łyżeczka soli



Mąkę wysypujemy na stolnicę, na środku wykopujemy dołek i do niego wbijamy jajka, wsypujemy sól, otręby, słonecznik, powoli wlewamy mleko i stopniowo rozrabiając już ciasto dodajemy twaróg.



Z rozrobionego ciasta formujemy małe bułeczki, mi wyszło ich 12:) Posypujemy słonecznikiem i sezamem.
Nastawiamy piekarnik na 150 stopni i pieczemy około 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz