Dzisiaj - moje świetne odkrycie - kasza blugur, tym razem z dodatkiem makaronu vermicelli.
Składniki na 4, 5 porcji: Czyli obiad na 2 - 3 dni dla dwóch osób :)
- dwie szklanki kaszy bulgur z vermicelli (do kupienia w wielu sklepach)
- pół średniej cukinii
- pęczek szpinaku
- pół puszki zielonego groszku
- oliwa
- sól
- pieprz
- oregano
- czosnek
- mała garstka pestek dyni
Kaszę gotujemy przez 15 minut. W tym czasie na dusimy szpinak z odrobiną oliwy i wody, dodając do niego 3 przeciśnięte ząbki czosnku. Cukinię kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do szpinaku. Wsypujemy też groszek i pestki dyni. Całość dusimy jeszcze przez kilka minut - do osiągnięcia odpowiedniej miękkości warzyw - ja wolę warzywa dość twarde. Dodajemy przyprawy i ugotowaną kaszę z vermicelli i mieszamy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz