piątek, 1 kwietnia 2016

Młode ziemniaki zapiekane w sosie boczniakowym


Na piątek taka zapiekanka z ziemniaków. Jako, że znalazłam jakieś tam pierwsze młode ziemniaki na straganie, to postanowiłam je wykorzystać w niecodzienny sposób:
kilogram młodych ziemniaków
kilka dużych boczniaków
kilka liści jarmużu
duży jogurt naturalny gęsty
odrobina sera żółtego
łyżeczka masła
szczypiorek
zielona pietruszka
sól
pieprz



Ziemniaki gotujemy pokrojone w większe kawałki. W tym czasie pokrojone w kostkę boczniaki podsmażamy na maśle do odparowania wody i dodajemy posiekany jarmuż, przyprawiamy i jeszcze chwilę dusimy.

Na koniec dodajemy jogurt, pietruszkę i szczypiorek i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ugotowane ziemniaki i sos wrzucamy do brytfanki, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz