środa, 23 marca 2016

Łosoś duszony na szpinaku z kaszą gryczaną


Dzisiaj przepis na potrawę, o której już wspominałam, a która warta jest tego, by poświęcić jej kilka linijek więcej :) Jak na to, jak pyszne jest to danie i jakie pierwiastki "luksusu" w sobie zawiera, to przygotowanie jest właściwie niczym - nie przekracza 30 minut. Do dzieła więc:

Składniki:

1 płat fileta z łososia
paczka szpinaku mrożonego (w sezonie oczywiście świeży!)
5 ząbków czosnku
sól
pieprz

woreczek kaszy gryczanej
szczypiorek
łyżeczka masła



Kaszę gryczaną gotujemy na sypko - czytaj krótko, ok 10 minut :)

Szpinak rzucamy na patelnię, grzejemy, aż się rozmrozi, dusimy, dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Łososia nacieramy odrobiną soli i kładziemy na szpinaku. Odwracając co jakiś czas dusimy ok 10 - 15 minut.

Do kaszy dodajemy masło i szczypiorek, mieszamy.

Naprawdę efekt smakowy jest niesamowity! :) Takie coś wystarczy dla dwóch głodomorów :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz