
Przy obecnie panujących upałach nikomu nie chce się wysiadywać w kuchni, dlatego trzeba szukać takich pomysłów na posiłki, które czasu zajmą jak najmniej. Pesto, które możemy podać z makaronem, czy grzankami. Poniżej przedstawiam przepis na sporą porcję takiej pietruszkowej pasty, którą ja akurat wykorzystałam do pysznych grzanek :)

Składniki:
pęczek świeżej, zielonej pietruszki
pół szklanki oliwy z oliwek
garść prażonego słonecznika
ćwierć cytryny
sól
Do grzanek wykorzystałam doskonałej jakości pieczywo żytnie z ziarnami. Aby przygotować takie grzanki, wystarczy nagrzać patelnię z odrobiną oliwy i położyć na niej kromki chleba. zdejmujemy je, kiedy zaczną być delikatnie chrupiące.
Aby przyrządzić pesto, należy posiekać pietruszkę - przyznaję, że ja robię to razem z łodyżkami, nie chcąc tracić cennych składników odżywczych :) Pietruszkę z dodatkiem słonecznika, soku z cytryny, oliwy i odrobiny soli blendujemy.
Gotową pastą smarujemy grzanki, na które wedle uznania kładziemy także plasterki sera brie. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz