środa, 1 kwietnia 2015

Zupa z czerwonej soczewicy z selerem naciowym



Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Sycąca, smaczna i inna niż wszystkie. Wariacji na temat zupy z soczewicy jest wiele, ja przedstawiam swoją, polegającą na gotowaniu z tego, co jest pod ręką :) Gar zupy na dwa dni dla dwójki ludzi, którzy ją co chwilę podjadają i biorą dokładkę, a na trzy dni dla normalnych ludzi sporządzimy mając:


250 gramów czerwonej soczewicy
dwie, trzy łodyki selera naciowego
dwie duże marchewki
jedna duża pietruszka
trzy cebule
trzy duże ziemniaki
dwa, trzy ząbki czosnku
szklanka, dwie przecieru pomidorowego - domowego, nie koncentratu! Ale nie jest on konieczny.
dużo curry
sól
pieprz
słodka papryka

Gotujemy około dwóch litrów wody, jak ktoś lub, to może dodać ze dwie kostki rosołowe - ja nie lubię. Soczewicę gotujemy osobno według przepisu na opakowaniu. Do gotującej się wody wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę  i ziemniaki. Gotujemy około 10, 15 minut. Dorzucamy pokrojony w paseczki seler. Na patelni podsmażamy cebulę i wyciśnięty czosnek. Dorzucamy do zupy razem z odcedzoną soczewicą. Dodajemy przyprawy według uznania oraz przecier pomidorowy. Podgotowujemy jeszcze przez kilka minut i jemy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz