piątek, 4 października 2013

Otrębowy placek z twarożkiem i pomidorami w sosie pomidorowo kalafiorowym



Dzisiaj przedstawiam przepis na placek z otrębów z kalafiorem w przecierze pomidorowym mojej mamy:)





Składniki:

garść płatków owsianych
garść otrębów pszennych
garść otrębów owsianych
garść otrębów żytnich
dwa jajka
trzy łyżki mleka
mały słoik kalafiorów zalanych przecierem pomidorowym
pomidor
twarożek
natka pietruszki
sól
pieprz
bazylia



Mieszamy ze sobą wszystkie rodzaje otrębów oraz płatki owsiane. Dodajemy jajka, mleko, sól, pieprz i bazylię i mieszamy.
Wylewamy gotową masę na patelnię i smażymy na niewielkim ogniu.
w tym czasie kroimy pomidora w plastry i siekamy pietruszkę.



Odwracamy nasz placek, gdy z jednej strony już się przyrumieni.  Po chwili wlewamy odrobinę przecieru pomidorowego, a wokół placka układamy kawałki kalafiora tak, aby równomiernie się podgrzały.



Smarujemy placek twarożkiem, ja użyłam czosnkowego. Kładziemy na wierz plastry pomidora, a całość dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz