Ziemniaki można jeść na milion sposobów. W lecie młode ziemniaki są przepyszne i warto korzystać z nich jak najwięcej :) Bez tłuszczów i ciężkich sosów są zdrowe, a jednocześnie sycące. Taką zapiekankę podałam z sosem czosnkowym własnej roboty.
Aby przygotować blachę takiej zapiekanki, którą naje się duuża rodzina - wielkość placka pieczonego na blaszce) , potrzebujemy:
- półtora kilograma ziemniaków
- 1 cukinia
- 1 żółta papryka
- 3 pomarańczowe małe słodkie papryczki
- dwie marchewki
- por
- 2 cebule
- 4 jajka
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki mąki razowej
- koperek
- sól
- pieprz
- oregano
- łyżka masła
Sos czosnkowy:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Pora i cebulę kroimy, a następnie odsmażamy. Do nich dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię oraz papryki. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, również dodajemy do reszty składników i dusimy pod przykryciem. Dobrze jest to wszystko już na tym etapie posolić, popieprzyć i posypać oregano.
Ziemniaki myjemy, obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. odsączamy z wody i solimy, pieprzymy.
Całość wrzucamy do jakiegoś jednego, większego naczynia, dodajemy jajka, mąki koperek i przyprawy i dokładnie mieszamy rękami. Taką masę przekładamy do wysmarowanej masłem blaszki.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i wkładamy blaszkę. Pieczemy przez godzinę.
Sos przyrządzamy bardzo szybko, mieszając przeciśnięte ząbki czosnku z jogurtem, solą i pieprzem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz