środa, 16 października 2013

Babeczki z domowym budyniem i galaretką, przybrane owocami



Dzisiaj pokazuję, jak zrobić babeczki z owocami, podobne do mojej tarty budyniowej, jednak tym razem wszystko, łącznie z budyniem i galaretką, jest przyrządzone własnoręcznie, a nie z torebki, zapraszam:) Z tych składników wychodzi 20 małych babeczek. Potrzebne będzie 10 lub 20 blaszek - foremek do pieczenia babeczek. Jeśli nie mamy 20, to bez problemu można upiec ciasteczka na 2 razy:)





Składniki ciasta:

200 gramów mąki pszennej
100 gramów masła
1 jajko
dwie łyżki cukru pudru



Składniki budyniu:

półtorej łyżki mąki ziemniaczanej
półtorej łyżki mąki pszennej
pół litra mleka
dwie łyżki cukru trzcinowego
opakowanie cukru z wanilią ( o ile dobrze pamiętam, paczuszka miała około 20 gramów)
dwa żółtka



Składniki galaretki:

250 ml soku jednodniowego, najlepiej pomarańczowego - 1 mała butelka
2, 3 łyżeczki żelatyny



Dekoracja:

2 nektarynki
1, 2 kiwi
kilka kulek winogron
bądź każdy inny lubiany przez nas owoc:)



Najpierw z mąki, pokrojonego w kostkę masła, jajka i cukru pudru zagniatamy jednolite ciasto, które uformowane w kulę wkładamy potem do lodówki.
Przygotowujemy budyń, wsypując do garnka mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier z wanilią, cukier trzcinowy i żółtka. Z pół litra mleka odlewamy szklankę, którą dolewamy do składników, a resztę mleka gotujemy. Mikserem przez minutę wszystko mieszamy, po czym wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Kiedy budyń zgęstnieje, odstawiamy z ognia aby wystygł.



Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Przygotowujemy galaretkę, gotując sok pomarańczowy, wsypujemy żelatynę, mieszamy energicznie, nie doprowadzając do wrzenia. Kiedy żelatyna się rozpuści, również odstawiamy garnek do ostudzenia.



Wyjmujemy z lodówki ciasto, odkrawamy z niego małe kawałeczki, formujemy placki i palcami układamy w foremkach. Gotowe wkładamy o piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.



Upieczone spody wyjmujemy z foremek i wypełniamy budyniem, wypada około 1 łyżeczka budyniu na babeczkę. Kroimy owoce w dowolne kształty i według uznania dekorujemy babeczki. Na koniec polewamy je galaretką, około 1 łyżka galaretki na babeczkę. Wcinamy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz